Pentru un consum minim lunar, ideal ar fi sa urmati urmatoarele sfaturi:

-Folositi calorifere din tabla de otel;

-Folositi tevi amplasate aparent;

-Amplasati caloriferele vis-a-vis de geam, pe perete interior, oriunde se poate, deoarece pozitia "sub geam" genereaza pierderi. Apropos: Termopanele fabricate calitativ nu au voie sa transpire chiar si fara un calorifer sub ele (ex.- incalzirea in pardoseala).

-In cazul incalzirii in pardoseala stratul de beton peste tevi sa nu depaseasca 3cm, iar tevile trebuie amplasate in urmatorul mod: de la perete exterior 10cm-15cm-si in continuare 20-25cm. Tevile se plaseaza pe o folie reflectrorizanta asternuta pe un strat izolator din polistiren extrudat de min.5cm. 

-Este exclus ca centrala sa fie amplasata in afara casei, intr-o anexa neizolata bine. Este exclus, ca in acea anexa sa fie amplasat un calorifer. Centrala este destul de mica si silentioasa pentru a se integra oriunde in casa.

Orice centrala, indiferent de tip, principiu sau sursa de energie are sarcina de a genera apa calda si a o trimite in instalatie.  Unele centrale fac acest lucru cu un randament mai mic, altele cu un randament mai mare, adica, produc aceeasi cantitate de caldura cu un consum mai mic, dupa cum se poate vedea din puterea instalata a centralelor noastre, care pentru acelasi apartamant de 70m.p. are nevoie doar de 4kw in loc de 6-9kw la centralele cu rezistente.  Dupa ce a umplut casa cu caldra, termostatul de ambient o opreste. Pana cand temperatura scade cu aprox.  1grad, dupa care termostatul de ambient iar porneste centrala. Evident, ca in conditii de izolatie termica precara, sau pierderi de caldura prin ferestere / usi intredeschise, sau prost entansate caldura se va risipi repede si centrala va porni la scurt timp pentru a recupera pierderea. Evident, ca si consumul se va mari considerabil.

La aprecierea gradului de izolare a casei o atentie deosebita se va acorda tavanului.  Suprafata de contact a aerului cald ce se rudica de jos trebuie sa fie din material cald (lemn sau polistriren). Orice suprafata rece abosrbe activ caldura produsa de centrala sporind consumul.

Despre CALORIFERELE DIN ALUMINIU:

Acest tip de calorifere in unele cazuri pot crea probleme utilizatorului prin formarea excesiva a gazelor, necesitand aerisirea lor frecventa.  Ctiti aici: https://www.romstal.ro/blog/care-este-cel-mai-bun-calorifer/. Explicatia fenomenului e urmatoarea: Gazele din calorifer reprezinta rezultatul unor reactii chimice din calorifer intre diferite substante ce pot fi in apa, piese de conexiune, tevi, etc.                                             

Centralele noastre functioneaza in cateva imobile unde sunt calorifere din aluminiu si tevi din PPR fara probleme deosebite, dar in altele, fiind aceasi combinatie se inregistreaza probleme.  Oricum, acest fenomen nu este benefic si din acest considerent noi nu recomandam folosirea caloriferelor din aluminiu, iar in combinatie cu tevile din cupru - categoric interzis!